GYIK

Gyakori kérdések

Mik az ipari kivitelű eszközök előnyei a hagyományos mobil eszközökkel szemben?

Az ipari kivitelű eszközöket a professzionális felhasználók igényei szerint alakították ki. Terepi felhasználás esetén, mobil munkatársaknál, gyártás és raktározás során egészen más feltételeknek kell megfelelni.

Rendkívül fontos az ismétlődő leesés elleni védelem, azaz ütésállóság, IP védettség, azaz különböző környezeti hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás, széles hőmérsékleti tartományban megbízható működés, és az erős napfényben is könnyen olvasható display is.

Ezeknek az eszközöknek robusztus kialakításuknak köszönhetően hosszabb az élettartama, mint az átlagos eszközöknek, így alacsonyabb a TCO. Az eszközök lehetséges meghibásodásának az esélye csökken, ami növeli a termelékenységet, jobb lesz a megtérülés.

Egy ipari kivitelű eszközhöz fejlett adatbiztonsági szolgáltatások párosíthatóak, széles a tartozékválasztékuk, és komoly szerviz- és üzemeltetési háttérrel is rendelkeznek

Mit jelent az ipari kivitel?

A legzordabb környezeti hatásoknak is ellenálló, por- ütés- és cseppálló eszközök. Erős napfényben, terepi munkavégzés esetén is könnyen olvasható kijelző.

Mi az IP tanúsítvány?

IP tanúsítvány – Ingress Protection (IP)

Az IP védettség (International Protection Marking ) jelentése Nemzetközi Védettség Jelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2001 “Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP kód)” nemzetközileg az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg.

IP Első szám –
Szilárd anyagokkal szembeni védelem
0 Nincs védelem
1 Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett. (>50 mm)
2 Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett. (>12 mm)
3 Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett. (>2,5 mm)
4 Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett. (>1 mm)
5 Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett).
6 Teljes mértékben védett por ellen.
IP Második szám –
Vízzel szembeni védelem
0 Nincs védelem.
1 Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz).
2 Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
3 Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
4 Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett).
5 Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett).
6 Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett).
7 Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
8 Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben).

Mit jelent a MIL-STD szabvány?

MIL-STD 810

A MIL-STD vizsgálati procedúrája az eszközt érő természetes és mesterséges hatások következményeit határozza meg. 1961-ben készítették el, a MIL-STD-810 szabványt az elmúlt 45 évben hatszor dolgozták át. A MIL-STD 810 több száz tesztfolyamatot foglal magában, amelyek mindegyike különböző védettségi típusokat vizsgál. Olyan környezeti hatásoknak való megfelelést tartalmaz, mint például: alacsony nyomású környezetben való használat, alacsony illetve magas hőmérsékleten történő használat, illetve nagy hőmérsékletváltozás (működés vagy a raktározás ideje alatt); eső (nagy szél, illetve jeges eső is); páratartalom, sós köd a rozsdásodás tesztelésére; homok és por tesztelése; robbanékony környezet; szivárgás; gyorsulás; ütközés; rázkódás. A MIL-STD 810 szabvány a biztosíték arra, hogy a Winmate termékei megbízhatóan és tartósan működnek a legnehezebb körülmények között is.

MIL-STD-810 Method 501.4 Magas hőmérséklet
MIL-STD-810 Method 502.4 Alacsony hőmérséklet
MIL-STD-810 Method 507.4 Páratartalom
MIL-STD-810 Method 514.5 Rázkódás
MIL-STD-810 Method 516.5 Ütésállóság

 

MIL-STD 461 E/F

A MIL-STD 461E/F, Az Egyesült Államok katonai szabványa, amely a berendezések elektromágneses kompatibilitásának tesztelését írja le. A MIL-STD 461F konkrétan azokat a tesztelési előírásokat tartalmazza, melyekkel biztosítható, hogy a vizsgált rendszer elektromágneses kibocsátása (CE) és érzékenysége (CS), illetve elektromágneses sugárzása (RE) és érzékenysége (RS) megfeleljen az elektromágneses interferencia szabályainak.

MIL-STD-461 Method – CE101 / CE102 Conducted Emissions
MIL-STD-461 Method – CS101 / CS106 / CS109 / CS114 / CS115 / CS116 Conducted Susceptibility
MIL-STD-461 Method – RS101/RS103 Radiated Susceptibility
MIL-STD-461 Method – RE101 / RE102 Radiated Emissions

Mit jelent az ATEX Zone 2?

 

ATEX szabályozás: Az ATEX rövidítését a robbanásveszélyes környezet szavak első 2-2 betűje alkotja: ATmosphereEXplosible.

Robbanásveszélyes térségek besorolása:

Az EuroNorm besorolása alapján 8 ZÓNÁT hoztak létre, az alábbi táblázat ezeket mutatja be:

ZÓNA VESZÉLYFORRÁS KOCKÁZAT KATEGÓRIA KÉSZÜLÉK
0 gáz/gas, gőz/steam, köd/fog állandó, hosszú időtartamú vagy gyakori II 1 G nagyon magasfokú biztonság /2 független meghibásodás esetén is biztonságos üzemelés/
1 gáz/gas, gőz/steam, köd/fog eseti II 2 G magasfokú biztonság /várható meghibásodás esetén biztonságos üzemelés/
2 gáz/gas, gőz/steam, köd/fog eseti, de akkor is csak rövid időtartalmú II 3 G szokványos biztonság /normális üzemelés esetén biztonságos/
20  por/dust állandó, hosszú időtartamú vagy gyakori II 1 D nagyon magasfokú biztonság /2 független meghibásodás esetén is biztonságos üzemelés/
21 por/dust eseti II 2 D magasfokú biztonság /várható meghibásodás esetén biztonságos üzemelés/
22 por/dust eseti, de akkor is csak rövid időtartamú II 2 D- elektromos vezetőképes porok II 3 D- elektromos vezetőképesség nélküli porok magasfokú biztonsági szint

szokványos biztonsági szint

–            bányászat/mining M 1 (I) robbanásveszély elkerülésére használt felszerelések / berendezések bányászatban
–            bányászat/mining M 2 (I) robbanásveszély elkerülésére használt felszerelések / berendezések bányászatban / feszültségmentes környezet kialakítása

Magyarázat a táblázathoz:

  1. kategória: földalatti munkavégzés (bányászat)
  2. kategória: földfelszínen való munkavégzés (minden, ami nem bányászat)

G – GAS (gáz)
D – DUST (por)
M – Mining (bányászat)

Mit jelent a Gorilla Glas?

Az okostelefonok és egyéb mobil eszközök egyik legsérülékenyebb alkatrésze a kijelző. A harmadik generációs „gorilla üveg” csökkenti a berepedésre való hajlamot és a karcolások megjelenésének esélyét, de ha már megtörtént a baj, akkor is jobban véd elődjénél. Persze mindez még nem jelenti, hogy jó ötlet lenne ezzel szerelt ipari kivitelű telefonjainkat vagy tabletjeinket elhajigálni, csupán egyfajta biztonságot ad a mindennapos használat során – például kevésbé kell majd tartanunk attól, hogy kulcscsomónk vagy egyéb éles, hegyes tárgyak zsebünkben vagy táskánkban összekarcolják szeretett eszközeinket.

A legerősebb kijelző ma a Gorilla Glas 4, de már a Gorilla Glass 3-ban a korábbi változatokhoz képest atomi szintű kötések garantálják, hogy a kijelző elé helyezett biztonsági üveg ellenálljon a fizikai behatásoknak. A Gorilla Glas 4 számokkal kifejezve azt jelenti, hogy 1 méter magasról, kijelzővel lefelé történő becsapódások 80%-nál a kijelző teljesen sértetlen marad.